Jochem Uytdehaage

Jochem Uytdehaage(Utrecht, 9 juli 1976) is een Nederlands oud-schaatser. Hij is tevens ook oprichter van Stichting Sporttop, een stichting die jonge sporters ondersteunt. Daarnaast is hij ambassadeur van Skate4Air, een stichting die geld inzamelt voor onderzoek naar taaislijmziekte.

In het seizoen 2001-2002 won  Uytdehaage internationaal bijna alles waar hij aan deelnam. In januari werd hij Europees kampioen allround in de Gunda Niemann-Stirnemann Halle in Erfurt. Een maand later kwam zijn hoogtepunt in zijn schaatscarriere. Bij de Olympische Winterspelen in Salt Lake City won hij goud op de 5000 meter en 10.000 meter. Op beide afstanden schaatste hij een nieuw wereldrecord, waarbij zijn tijd op de 10.000 meter de eerste onder de 13 minuten was. Op de 1500 meter behaalde Uytdehaage de zilveren medaille. In Thialf (heerenveen) werd hij wereldkampioen allround met een wereldrecord puntentotaal. 

Als bekroning op dit succesvolle jaar werd hij uitgeroepen tot Nederlands sportman van het jaar en ontving hij de Oscar Mathisentrofee.

Op 28 september 2004 werd hij opgenomen in het brandwondencentrum van Beverwijk na een ongeluk met zijn Donkervoort sportwagen op de snelweg A27 bij Hilversum. Door het ongeluk presteerde Uytdehaage minder bij de NK Afstanden en wist hij zich niet te plaatsen voor de wereldbekercyclus. Met een vierde plaats bij het NK Allround kon hij wel naar het EK allround in Heerenveen. In Thialf greep hij naar de titel voor teamgenoten Sven Kramer en Carl Verheijen. Zijn titel kwam nog in gevaar  door een aanval van Kramer op de laatste afstand. Door een zeer snelle Uytdehaage hield hij uiteindelijk maar 2,20 seconden van de voorsprong over.

Op 6 februari 2007 maakte Jochem bekend dat hij een punt gezet heeft achter zijn schaatscarriere. Dit besluit nam hij nadat hij twee seizoenen op rij zwak gepresteerd  had. Hij kwam tot de conclusie dat hij niet meer op topniveau mee kon draaien. Op 10 februari 2007 nam hij officieel afscheid in een vol Thialf tijdens het wereldkampioen schaatsen allround 2007. Tegenwoordig is Jochem Uytdehaage actief als spreker en bedrijfstrainer. 

 

TV - PRSENTATOTOREN (SML)
WINNAAR - 2013 (SMALL)

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tips van bekende Nederlanders:

Voor succes moet je het verschil durven maken. Onderscheidendzijn. Niet met het koor meezingen. Mr. drs. Hans van Baalen, VVD-Europarlementariër

Crossmedia partners:

Over de initiatiefnemer

Het Nationaal Business Succes Award Instituut heeft als missie: succes stimuleren, kennis over succes delen en succesvolle mensen verbinden. Het Instituut organiseert activiteiten, inclusief de grootste ondernemersprijs van Nederland verbonden aan 'De Succesfactor'.

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door:

logo_hilton