mach3
intro_img01

BN-er interview

Jan Rot

Jan Rot (Makassar, Indonesië), 25 december 1957) is een Nederlands zanger, componist en tekstdichter. Ook presenteerde hij opRadio 4 het programma Componist van de week.

Het Popinstituut noemt hem ‘Een van de meeste interessante figuren uit Nederlandstalige muziek.’ In zijn optredens ‘komen het beste van muziek, poëzie en Jan Rot samen’ schreef het Parool. De Volkskrant sprak van ‘Virtuoos zanger, hartverwarmend theater.’
Muziekkrant OOR noemde hem ooit de ‘misschien wel beste songschrijver van ons land’. Het NRC 'de beste tekstdichter' en 'meestervertaler'.

Zijn vertalingen werden gezongen door o.a. Rob de Nijs, Anneke Grönloh, Karin Bloemen en Bløf, hij stond aan de basis van Di-rect doet Tommy, leverde de liedvertalingen voor Hair en de Elvis-musical All Shook Up. In seizoen 13-14 leverde hij voor Joop van den Ende maar liefst twee vertalingen, voor Love Story en Jersey Boys. En hij bracht ze zelf, onder eigen naam of met projecten als Nachtlied, An + Jan en de Palingvissers.

Ook behaalde hij opvallende successen als vertaler van klassiek in het Nederlands, zoals in mei 2011 diverse Mahlerprojecten, maar eerder al met werken van Brahms (Een Hollands Requiem) , Schubert en Schumann en natuurlijk de Mattheuspassie van Bach, dé Paashit van 2006.

Sinds 2011 presenteert Jan Rot zich weer meer als soloartiest. Na het 'gelukkig getrouwd'-project"Ik hou van Jou!" met naast vertaalde liefdeshits van o.a. Dolly Parton, Eric Clapton en de Beach Boys ook weer autobiografische verhalen en eigen nummers in seizoen 2011-2012 volgde mei 2012 in een uitverkocht Carré de aftrap voor 'De Grote Jan Rot show' , waarbij vele bevriende gasten als Rob de Nijs, Henkjan Smits, Lenette van Dongen, Henk Westbroek, Marco Bakker en de complete Di-rect vertalingen van Jan brachten.

Vanaf september 2014 trekt Jan langs de theaters met "Kampvuur" - inderdaad, met krakers als Blowin in the wind, Donna Donna en House of the rising sun in zijn vertaling. De eerste helft van de tour solo, en in april en mei met oude strijdmakkers Jan van der Meij en Marjolein Meijers die ook meespeelden op de bijbehorende cd.

 

TV - PRSENTATOTOREN (SML)
WINNAAR - 2013 (SMALL)

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tips van bekende Nederlanders:

Voor succes moet je het verschil durven maken. Onderscheidendzijn. Niet met het koor meezingen. Mr. drs. Hans van Baalen, VVD-Europarlementariër

Crossmedia partners:

Over de initiatiefnemer

Het Nationaal Business Succes Award Instituut heeft als missie: succes stimuleren, kennis over succes delen en succesvolle mensen verbinden. Het Instituut organiseert activiteiten, inclusief de grootste ondernemersprijs van Nederland verbonden aan 'De Succesfactor'.

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door:

logo_hilton